Le poți mânca separat pe fiecare sau… le poți face prăjitură. Una sau mai multe. Sau una din mai multe. 🙂 Ați amețit??! Stați așa că mai e. Poți face o prăjitură de portocale cu migdale, sau poți face un tort Joffre, ori un brownie. Sau mai multe, evident. Eu am făcut altceva de data asta. Am dus două rețete până la jumătate, apoi le-am combinat. Și a ieșit ce vedeți.
Pentru blatul de portocale cu migdale (pentru a cărui recomandare mulțumim Gabrielei Florescu) aveți nevoie de 2 portocale și o lămâie, 225 g zahăr, 275 migdale pudră (migdale crude decojite date prin blender), 1/2 plic praf copt, 3 ouă (bio, nebio, stresate, fericite… de care aveți, de găină să fie – precizare importantă, sic). Citricele se fierb în apă la foc mic, cam o oră, până se înmoaie bine coaja și sucombă subit sub presiunea unei scobitori. Se sfertează, se desâmburează și se pasează la blender. Carevasăzică, se blenderează. Jumătate din puree-ul obținut este necesar pentru restul de cantități precizate (restul se refrigerează – obsedant, nu??!). Ouțele le luăm la bătaie și chemăm și zahărul să ne ajute, dar doar cât să le speriem puțin; nu vrem să facă spume și să sune la poliție, sau (mai rău) la prieteni. Bine, hai să le împăcăm înainte să sune pe cineva. Aducem la negociere puree-ul de citrice, migdalele și praful de copt și învârtim platanul să se mixeze bine. 🙂 Întindem totul într-o tavă tapetată cu o hârtie de copt. Eu am uns-o și cu unt, vă vine să credeți??!! Foaia de copt, da!!! Maniacus incoriggibilus! Tava o lepădăm în cuptorul care o va scălda în 180˚C, cam vreo 30-45 minute. Cu mare grijă să nu ardem fundulețul. Blatului. Fără răstălmăciri, vă rog.
Pentru blatul de ciocolată aveți nevoie de 6 ouă (se respectă regula anterior amintită), 200 g zahăr tos, 100 g cacao, 200 g unt, 4 linguri pesmet, 100 g zahăr pudră. Aici e ceva mai laborios. Colbul de cacao îl noroim cu o ceașcă de apă și zahărul tos. Frecăm untul să facă spume. Se poartă. Pe care spume le liniștim cu albușurile celor 6 oo, dar totul pe rând, finuț și agreabil. Liniștirea asta o așternem peste glodul de cacao. Acum ce am obținut divizăm (iarăși la modă) în două (bine, la modă e în mai multe) părți egale (asta nu e la modă, știu). Una parte se amestecă cu ce doriți și devine o cremă, pastă, spumă (dacă o amestecați cu albușuri înspumate), iar una parte se face blat, încorporând într-însa albușurile (divorțate anterior de gălbenușurile untuite) făcute omăt cu zahărul pudră (spumă, care va să zică; v-am zis că le la modă). Chestiunea asta o întindem frumos într-o altă tavă tapetată cu hârtie de copt și o coacem tot pe la vreo 180˚C cam 15-20 min. Ideea este să nu se usuce prea tare. Vrem să rămână cremoasă la interior (tot la modă). Cine nu vrea??!
Pentru blatul cunoscut tuturor românilor aveți nevoie de o poziție cheie, spate și ouă mari în coșuleț (înlocuibile cu ceva cacealmale; dar asta e de la caz la caz). Aici nu-mi cereți detalii că nu știu. Parol!!!
Blaturile le lăsăm să se răcească (vă era dor de o cacofonie, nu??! sau lelefonie, cum i-o zice!). Acum ne jucăm din nou cu cercul (de 4,5 cm) și facem cerculețe. Le suprapunem, le ungem cu cremă (jumătatea de ciocolată cu alune de pădure măcinate), le presărăm cu ceva coji de portocale confiate, le glazurăm cu ciocolată topită, le decorăm, le decupăm, le pozăm, le păpăm și… le simțim imediat lipsa… 🙂
Inimă bună!
Am facut, am facut, am facut si eu ieri… si vroiam si sa le fac o poza, dar pan’ sa ma hotarasc, nu a mai ramas nici una! 🙂
Păi, ori ai făcut puține, ori le-ai făcut bune, ori aveți o poftă de nestăvilit. 🙂
Le-ai pus alcool de s-au volatilizat aşa repede?
Am avut musafiri, cativa colegi flamanzi si pofticiosi 🙂
Eu am apucat sa mananc fix una bucata, plus ce-am mai curatat de pe castronelele in care am lucrat 🙂
Asta suna a succes. Felicitări! Cei mai mari creatori în viață sunt, de regulă, cei mai flămânzi. :)) Colegii erau tot așa sau erau flamanzi (Flandra)??!!
Și încă ceva… data viitoare faceți și fotografii, altfel ne supuneți curiozitatea la limite cel puțin consistente. Nu dvs. erați adepta fotografiilor??!! … multe!!?? 🙂