Ca să folosim o expresie mai puțin elevată (dar atât de populară, însă). Da, putem spune că portocalele au o perioadă în care sunt mai puțin atrăgătoare. Acre, necoapte, crescute forțat. Vara. Dar tarabele sunt pline. Însă există un moment (iarna și începutul primăverii) când ambele (portocala și varza) se regăsesc la apogeul devenirii lor. Și asta din toate punctele de vedere. Și atunci uniunea lor poate creea ceva pe cât de neobișnuit pe atât de armonios. Bine și cu ajutorul a niscaiva ridichi tinere și oacheșe. Astfel că e bine să poziționăm salata (căci despre o salată vorbim aci) aceasta din punct de vedere calendaristic pe la începutul primăverii, mai ales că vrem și ceva mentă pentru prospețime. Eu însă am pus mărar, căci menta din grădină abia a scos moațele.
Bun, considerăm jumătate de varză mai mică (aprox 400g), două portocale coapte, câteva ridichi, o mână de frunze de mentă proaspătă. Asta pentru materia de bază. Pentru dressing avem în vedere o linguriță jumate de semințe de chimion, o jumătate de linguriță de praf de chilli (aici e după gust, oricum), vreo 4-5 linguri de ulei de măsline și o lingură jumate de oțet de mere (sau zeamă de lămâie); semințele de chimion le prăjim într-o tigăiță încinsă până degajă aromele (avem grijă să nu le ardem) apoi amestecăm toate ingredientele.
Varza fideluță, ridichile bastonașe, la portocală scoatem pulpa și o tocăm cuburi mari (și folosim toată zeama ce rezultă), menta o tocăm fin. Turnăm dressing-ul, amestecăm și avem o salată proaspătă, gustoasă, hrănitoare și foarte sănătoasă.
Poftă mare , inimă bună și spor cu primăvara!