Șarpele marocan. O prăjiturică tradițională din Maroc (întâlnită și în Algeria, Tunisia). Deloc complicat de asamblat și de un efect desăvârșit, atât vizual cât și ca gust. Varianta de față nu este cea tradițională care conține migdale, apă de flori de portocale, gumă arabică, scorțișoară. Dar să vedem de ce materiale avem nevoie:
- 200g migdale decojite
- 90g unt topit
- 1/2 linguriță de extract de migdale
- 80g zahăr pudră
- 2 lingurițe apă de trandafiri
- 45g ciocolată cu 75% cacao
- 6 foi de plăcintă
- unt topit extra pentru uns foile și tava
- un gălbenuș de ou
- 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
- puțină miere călduță
- un pumn de fistic tocat mărunt
Migdalele le dăm la blender până se fac praf. Efectiv. Apoi le amestecăm cu zahărul pudră, ciocolata rasă mare, extractul de migdale, apa de trandafiri și untul topit. Împărțim amestecul în trei bile egale, din care facem câte un baton cam de lungimea foilor de plăcintă.
Luăm câte două foi de plăcintă, le ungem cu unt, așezăm un baton de migdale, rulăm cu grijă și îndoim capetele pentru a le închide. Rulăm în spirală în tava unsă cu unt, începând din centru. Ungem spiralele cu gălbenușul bătut bine, presărăm scorțișoara și dăm la cuptorul încins la 160˚C timp de 25 de minute sau până se auresc foile.
Scoatem din cuptor, așezăm spirala pe o farfurie, presărăm puțină miere și apoi fisticul tocat. Lăsăm să se răcească și așa o și servim.
E un desert surprinzător de aromat și texturat, fără a-ți arde gâtul de dulce ce e. Pe asta sigur o voi mai repeta. 😉
Inimă bună!
PS: E drept că asta făcută de mine a plesnit puțin la cuptor, dar acest fapt nu a împietat cu nimic savurarea șarpelului, care s-a topit mintenaș. La o adică se pot coace și așa drepte fără a le mai spirala și apoi se taie bucăți mici.