Știm ce e file-ul de porc, corect? A nu se înțelege mușchiuleț de porc. Acela este mai subțire și mai scurt și se găsește în interiorul carcasei, spre zona posterioară. File-ul este șufa groasă și lungă de mușchi situată pe exteriorul coastelor (sub stratul de grăsime). Se poate preleva în felii transversale cotlet (cu os sau fără os), în carée (mai multe coaste alăturate cu tot cu grăsime) sau pur și simplu se poate extrage doar file-ul (acela pe care îl găsiți prin galantarele de semipreparate injectat cu multă saramură). Fileul de porc se poate găti în felurite feluri, cu singura mențiune că este o carne ce se poate usca foarte repede, neavând inserții de grăsime, așa că trebuie avut grijă cu timpii de preparare termică.
Ce i-am făcut eu la bucata asta de vreo 1,5 kg?! Am îmbătat-o. La propriu. Cam cu o cană de Gewurztraminer (la așa piesă, așa vin). Am pus-o într-o caserolă în care am acomodat și vinul, plus 3-4 căței de usturoi zdrobiți, 3-4 cuișoare, vreo 3 steluțe de anason și vreo două foi de dafin. Am acoperit și am dat totul la rece cam vreo 24 de ore. Am întors-o după 12 ore, ca să ia vin uniform. Când i-a venit momentul împărtășaniei pe grătarul încins, am lăsat-o să se scurgă, am uns-o cu ulei de măsline și am tăvălit-o prin vreo 3-4 lingurițe de tandoori masala (v-am mai vorbit de dânsul aici), apoi i-am oferit o frumoasă crustă caroiată pe grill. Cam 2-3 minute pe fiecare parte, inclusiv pe laturi. Tot ce era în caserolă am transferat într-o tavă (cu grătar) am pus file-ul pe grătar, am acoperit cu o folie și am dat la cuptorul încins la vreo 250 grade, preț de vreo 7 minute. Cam atât. Ca să păstrez carnea suculentă.
În farfurie a aterizat o felie roză, roză pe care am întovărășit-o cu niște cartofi copți și un chutney de mango și pere. Cartofii i-am făcut cam ca aici, doar că i-am copt în untură de porc și am pus rozmarin și cimbru.
Gustul file-ului este incredibil. Aroma Gewruzului combinată cu ce dau stelele de anason, cuișoarele și tandoori este divină. Să vă mai zic??!! ….
Inimă bună! 🙂