Gourmandesque
  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Acasă
  • Merindar
    • De prin cămară
    • Pas cu pas
  • GourMONDEsque
    • Știri, informații, întâmplări
  • GourmanDEX
Home» Conserve » Chutney de mango și pere

Chutney de mango și pere

Posted on 06/03/2012 by El Gourmandesque in Conserve

Derivat din cuvântul hindus chatni (condiment puternic, picant), chutney-ul (ce iși leagă originea de tradiția culinară indiană) a devenit o specialitate britanică, un soi de dulceață dulce acrișoară (deseori foarte iute) care însoțește anumite fripturi reci, calde sau chiar tipuri de brânză. Principiul de bază al preparării lui este de a amesteca fructe și/sau legume, oțet, zahăr, plus alte mirodenii și de a le fierbe până devin un soi de dulceață. Unele chutney-uri păstrează fructele sau legumele în cuburi, în altele se aduc la consistența unei paste. Multe dintre ele sunt conservate în borcane și lăsate la macerat timp de două, trei sau patru luni pentru a-și definitiva gustul.

Eu am avut la dispoziție 3 mango și 3 pere, așa că le-am făcut chutney. Am mai avut cam 35 g ghimbir proaspăt ras, 50 g pulpă de tamarin, 1/2 linguriță fulgi chilli, 250 ml oțet din cidru, 350 g zahăr brun, 50 g stafide, 1/2 linguriță de piper negru boabe, 1/2 linguriță de scorțișoară pudră, 3 cuișoare și 1/2 linguriță de curcuma. Pe mango l-am dezbrăcat de coajă, l-am tăiat cubulețe și l-am să transpire cu sarea, preț de vreo două ore, după care l-am clătit bine în apă rece și l-am lăsat să se scurgă bine. Perele le-am curățat de sâmburi, le-am tăiat cuburi (în coajă) și le-am amestecat cu zeama de la o lămâie. Apoi toate ingredientele au poposit într-o oală, unde le-am adus la fierbere, apoi am redus focul la minim cât să fiarbă în clocote mici, amestecând din când în când până s-au înmuiat toate și s-a îngroșat sosul (cam 45-50 minute). Chutney-ul l-am pus fierbinte în borcane sterilizate și le-am întors imediat cu capacul în jos ca să se formeze vidul de aer. Rezistă ca orice gem sau dulceață și devine mai bun pe măsură ce trece timpul. Dar merge să deschideți un borcan și la câteva zile, dacă pofta vă chinuie nemilos.

Inimă bună!

chutney, mango, pere 2 Comments

2 comments on “Chutney de mango și pere”

  1. File de porc aromat | Gourmandesque says:
    08/03/2012 at 00:26

    […] a aterizat o felie roză, roză pe care am întovărășit-o cu niște cartofi copți și un chutney de mango și pere. Cartofii i-am făcut cam ca aici, doar că i-am copt în untură de porc și am pus rozmarin și […]

    Reply
  2. Platou de criză… | Gourmandesque says:
    22/03/2012 at 10:44

    […] din imagine se află carne afumată de porc din borcanul cu untură, brânză veche de oaie, chutney de mango și pâine de casă. Combinația este absolut divină în condițiile stipulate. Oricum, asta e din […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorii

Comentarii recente

  • Dumitrita on O mâncărică aromată dintr-un dovlecel și un cartof dulce.
  • El Gourmandesque on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Glass and Iron on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Tagliatelle de casă cu dovlecei și fenicul | Gourmandesque on Pui tandoori cu tagliatelle aromate
  • El Gourmandesque on Gazpacho

Facebook

Etichete

ardei capia ardei gras busuioc cartofi cartofi dulci castraveți ceapă chilli chimion chutney ciuperci coriandru couscous creveți dovlecei fenicul ghimbir harissa lămâie macrou mazăre mentă mere morcov morcovi orez ouă parmezan paste penne pesto pleurotus portocale pui pătrunjel ridichi roșii scorțișoară shiitake smântână dulce tagliatelle tajine usturoi vin alb sec vită

Contact

  • Contact Us
    • Facebook
    • Twitter
Despre Hartă site Ruladă bloguri Arhivă

(c) 2012 El Gourmandesque - All rights reserved.