Gourmandesque
  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Acasă
  • Merindar
    • De prin cămară
    • Pas cu pas
  • GourMONDEsque
    • Știri, informații, întâmplări
  • GourmanDEX
Home» Cămară » Porc tajine, hirino style

Porc tajine, hirino style

Posted on 05/02/2012 by El Gourmandesque in Cămară, Porc, Tajine

Sună de parcă zgârie, nu? Tajină de porc. Se răsucesc berberii în corturi. Nu vreau să aduc atingere nimănui, dar cum tocana de porc e oarecum sfântă în cultura culinară a românului, cum tajine-ul este un vas excelent pentru a dichisi tocanele (de orice fel, drept dovadă prezenta) și cum hirino-ul grecesc se bazează pe un amestec irezistibil de arome, uite potriveală de meșterit într-o după amiază în care ferestrele sunt troienite, iar vântul își face de lucru cu tabla de pe acoperiș.

Porcul de față semnează condica cu aprox 1 kg pulpă cubistă, la care se alătură o ceapă durdulie tocată de o manieră diletantistă (a se citi mare, grosolan), 1 kg de cartofi rotofei dar mititei decojiți și impătriți, 1 cartof dulce despicat în cuburi mari, 1 ardei gras roșu cărnos tocat mare, două cutii cu roșii cuburi, 2 lingurițe chimion praf, 1 linguriță scorțișoară, 1/4 linguriță fulgi de chili (opțional și fulgii și cantitatea) și un praf de sare.

Și cum armonizăm toate năzdrăvăniile astea? Întâi încingem cuptorul pe la 150˚C (al meu mai puțin de 180 nu vrea așa că umblu la timpi). Porcul îl rumenim fromos pe toate părțile în vreo două linguri de ulei (eu am pus de măsline pentru aromă), apoi îl detașăm într-un recipient și îl ținem la cald. Ceapa o deplasăm în aceeași tajină cu același ulei în care s-a spovedit porcul, și o lăsăm până se înduioșează, moment în care o revigorăm cu mirodeniile amintite și omogenizăm adunarea. Imediat după aceea dizlocăm roșiile pe front împreună cu jumătate de cană de apă. Acum e momentul în care șarjăm cu artileria grea: cartofii, peste care punem cartoful dulce, apoi ardeiul și apoi porcul nostru. Se acoperă tajina și se aduce la fierbere, pe foc mic. Se transferă în cuptor unde se lasă preț de vreo 2 -3 ore (la temperatura menționată inițial – eu am lăsat cam o oră jumate pe la 180-190˚C). Mai verificăm dacă scade nivelul lichidului și completăm în consecință. E gata când carnea este moale și se destăinuie de una singură. Până atunci și cartofii sunt sigur în grafic.

Rezultatul se vede mai sus. Dacă vreți să știți cum miroase și ce gust vă oferă, aveți  o singură cale (pentru cei harnici și/sau pasionați), pe care o intuiți singuri deja. Ceilalți pot nutri la o posibilă viitoare degustare. 🙂

Spor la bine și bunătăți!

Notă: evident toată trebușoara asta se poate înfăptui și direct pe foc (în cazul unei tajine care este proiectată pentru așa ceva, oricum cu un difuzor de căldură), dar cum eu încă nu posed un instrument din ăsta, varianta cuptorului este una care nu dă greș (a se citi: evit arsurile de pe fundul vasului).

Nota bene: niscaiva pătrunjel proaspăt tocat este binevenit în ecuație.

cartof dulce, cartofi, ceapă, chilli, chimion, porc, roșii, scorțișoară, tajine 5 Comments

5 comments on “Porc tajine, hirino style”

  1. Glass and Iron says:
    06/02/2012 at 19:05

    Asta-i ca sa-ti linistesti poftele trupului, dar pentru spirit ? Ce ar merge pentru spirit ? Ce ar merge ca sa te simti ca-n al noualea cer ? Ceva putin amarui, asa, ca de sambure ? Si un pic mai gros, asa, ca sa ramana pe pahar precum pacatul dragostei pe constiinta ? 🙂

    Reply
    • El Gourmandesque says:
      07/02/2012 at 07:46

      Stimate domn, pentru liniștirea de care vorbiți dvs., eu unul, aș avea altceva în minte, dacă tot mă întrebați. 🙂 Pentru spirit, în schimb, m-aș gândi la o carte bună și la un apus de soare pe creste de munte sau sfâșiat de frunze de palmier cu picioarele într-o lagună albastră. Dar dacă e să păcătuim, aș stinge porcul ăsta cu un rosé parfumat de Corcova. 🙂 Știu că sună ciudat, dar eu așa aș face.

      Reply
  2. Monica says:
    12/02/2012 at 09:21

    Buna dimineata… Astept sa apara blogul inca de la sarbatori, am ramas fascinata dupa ce am vazut pozele de la petrecerea de pe 16 decembrie! 🙂
    Felicitari, talentele nu trebuie sa ramana in umbra!!!
    Voi promova acest blog printre prieteni, rude, straini 🙂

    Reply
    • El Gourmandesque says:
      12/02/2012 at 16:54

      Bună ziua. Noi așteptăm să apară de anul trecut, dar cum am realizat că de unul singur nu se va scoate în lume, am prioritizat puțin lucrurile și i-am făcut loc și dumnealui pe lista de activități. Cât despre talent, nu știu ce să spun. Aș folosi mai degrabă cuvântul pasiune. 🙂 Mulțumim pentru interes cât și pentru promovare. 🙂

      Reply
  3. Monica says:
    12/02/2012 at 10:50

    Si…pentru ca tot am bantuit (si continui sa fac asta cu incapatanare :D) pe multe bloguri culinare, si pentru ca sunt incantata de prezentarea originala a bunatatilor de pana acum,si pentru ca m-am invatat cu narav, as putea indrazni sa cer poze mai multisoare? 🙂 In numele meu si-al tuturor care vor ceti si vor manca din ochi p-aci!

    Reply

Leave a Reply to Monica Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorii

Comentarii recente

  • Dumitrita on O mâncărică aromată dintr-un dovlecel și un cartof dulce.
  • El Gourmandesque on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Glass and Iron on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Tagliatelle de casă cu dovlecei și fenicul | Gourmandesque on Pui tandoori cu tagliatelle aromate
  • El Gourmandesque on Gazpacho

Facebook

Etichete

ardei capia ardei gras busuioc cartofi cartofi dulci castraveți ceapă chilli chimion chutney ciuperci coriandru creveți curcuma dovlecei fenicul ghimbir harissa lămâie mazăre mentă mere morcovi nucșoară ouă parmezan paste pesto pleurotus porc portocale pui pătrunjel ridichi roșii scorțișoară shiitake smântână dulce spaghetti tagliatelle tajine unt usturoi vin alb sec vită

Contact

  • Contact Us
    • Facebook
    • Twitter
Despre Hartă site Ruladă bloguri Arhivă

(c) 2012 El Gourmandesque - All rights reserved.