Printre atâtea coșulețe, chutney-uri, salate și tajine să nu uităm de minunatele paste, căci poate vă era dor. Oricum, pentru sportivi și cei care practică activități ceva mai solicitante din punct de vedere fizic, pastele sunt o importantă sursă de carbohidrați, atât de necesari pentru surplusul de energie obligatoriu în astfel de cazuri. Cu mențiunea că toatea acestea trebuie însoțite și de grăsimi esențiale care să elibereze energia treptat, proteine, vitamine și lichide.
Azi vă propun o gustărică repejoară și savuroasă. Este posibil ca unora să le pară cunoscută rețeta (da, poate aduce a carbonara, dar nu este), dar asta până la punctul la care aduc două adăugiri (trei, dacă luăm în considerare și smântâna, în rețeta originală de carbonara ea nefiind prezentă). Despre ce vorbeștea nenea aici?! Vedeți imediat. Am avut cam un sfert de cutie de farfale, aprox 50-70 g pastramă de porc afumată, trei căței de usturoi zdrobiți și tocați fin și trei ouă. Sare, piper, evident. Până aici nimic nou, nu?
Am prelevat gălbenușurile de la ouă şi le-am glazurat cu puțină sare și piper. Nu e necesar să procedați astfel, dar dacă o faceți țineți cont că și carnea este ușor sărată, iar în apa în care fierbeți pastele adăugați mai puțină sare decât ați face-o de obicei.
Pastrama am tocat-o cuburi și i-am dat o căleală rapidă într-o lingură de ulei de măsline.
După ce a pălit roșul pastramei, am adăugat usturoiul, am amestecat și l-am lăsat cam 20-30 de secunde pe foc viu.
După care am stins totul cu aprox. trei sferturi de pahar de vin alb sec și am flambat înclinând tigaia către flacără cât să ia vinul foc. Aceasta este prima adăugire. Avem deja sos instant, iar mirosul este divin.
Am mai lăsat să se perpelească vreo 30 de secunde, după care am transferat cu o paletă (fără să scurg conștiincios) pastele direct din oala în care au fiert, am amestecat, apoi am adăugat aprox. 120 ml de smântână dulce.
După ce a căpătat totul consistență și s-a încălzit bine și smântâna (un minut-două la foc mic spre mediu), am tras de pe foc și am adăugat gălbenușurile. Eu am pus și câțiva fulgi de chilli. Voi faceți cum doriți.
Imediat am început să amestec totul rapid și cu grijă, ca să omogenizez gălbenușurile și să obțin cremozitatea sosului. Dacă devine prea gros, mai adăugăm puțină apă de la paste. Vrem să fie un sos cremos, dar ușor fluid, căci pastele tot vor mai absorbi lichid până vor ajunge pe masă. La final am presărat cam o lingură și jumătate de mărar tocat fin și am amestecat totul. Aceasta este a doua adăugire, care conferă pastelor ăstora o prospețime energică și absolut fantastică. Pentru cine iubește mărarul, evident.
Eu am avut niște cașcaval afumat din care am ras câteva fire și le-am presărat deasupra. Pecorino e mai nimerită însă. 😉
Cam asta e tot. Zău că este irezistibilă, dacă o aveți în față și aburește pe sub nări. 😀
Inimă bună!
Aici nu am mai modificat nimic.A fost un pic dificil si amuzant cu flambatul (e prima data cand practic acesta…manevra), dar am mancat dupa aceea, nu am chemat pompierii, deci am trecut cu brio proba.
Gustul…mmmmm!Am descoperit asadar un nou locul 1 pe lista mancarurilor mele favorite 🙂