Că tot se mai găsește sfeclă roșie prin piață vă propun un chutney care se face repejor, nu are nevoie de o perioadă lungă de maturare, este proaspăt, revigorant și însoțește cu succes o friptură rece de vită, de exemplu.
Lista:
- aprox 1,8 kg sfeclă roșie
- 4-5 mere ionatan
- 2 cepe roșii
- 500ml oțet de cidru
- 1 lingură ulei de măsline
- 4 lingurițe de ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță de piper negru
- 4 cuișoare
- 100g zahăr brun
- 100g stafide
- 1/4 linguriță fulgi chilli
Pașii:
Sfecla se fierbe până poate fi pătrunsă ușor cu o țepușă, apoi se decojește.

Merele se fotografiază, că sunt frumușele.

Apoi se curăță de coajă și de sâmburi și se taie felii. Ceapa se curăță și se taie julien. Într-o oală se înmoaie puțin ceapa în ulei, apoi se adaugă zahărul și se lasă să se topească, dar fără a-l arde. După ce s-a topit se adaugă oțetul, piperul și ghimbirul și se amestecă.

Se adaugă și merele și cuișoarele, se aduce totul la fierbere și se lasă să fiarbă în clocote mici cam 20 de minute, amestecând din când în când.

Vine rândul sfeclei și al stafidelor, se reia fierberea și se mai lasă să fiarbă cel puțin 10 minute.

Se prelungește fierberea până când tot amestecul se îngroașă suficient și se trage de pe foc. Se umplu borcanele (sterilizate în prealabil) și se acoperă cât timp sunt fierbinți. Se întorc, se acoperă cu ștergare, pleduri, pături etc. ca să se răcească lent pentru a se sigila complet.

Se depozitează într-un loc întunecat, răcoros și uscat. Se poate deschide un borcan cam după o săptămână. Odată desigilat se păstrează la frigider și se consumă cam într-o săptămână, două.
Inimă bună!
PS: seamănă cu sfecla cu hrean, pentru simplul fapt că are sfeclă. 🙂 În rest este altceva, aromat, ușor picant, dar fără să-ți rupă capul (în cazul hreanului) și proaspăt. Eu l-am introdus și într-un brunch o dată. Inedită și delicioasă combinație.