Gourmandesque
  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Acasă
  • Merindar
    • De prin cămară
    • Pas cu pas
  • GourMONDEsque
    • Știri, informații, întâmplări
  • GourmanDEX
Home» Cămară » Penne ratatouille

Penne ratatouille

Posted on 12/03/2012 by El Gourmandesque in Cămară, Pas cu pas, Penne

Avându-și originile în Nisa, Ratatouille este un fel de mâncare pe bază de legume tipic bucătăriei provençale, și popular în mai toată zona de sud-est a Franței. Conform rețetei originale, legumele (dovlecei, vinete, morcovi, cartofi) sunt sotate separat și apoi reunite într-o tavă împreună cu sosul de roșii (provençal și dânsul) și date la cuptor. Mai mult nu intru astăzi în detalii cu ratatouille-ul, acesta fiind doar un mic preambul la o găteală pe care am făcut-o într-o zi de toamnă cu ce aveam prin casă și inspirată de rețeta binecunoscută.

Am ales un dovlecel, o vânătă, un morcov pe care le-am curățat, tăiat în felii sau cuburi (vinetele) și le-am prăjit pe rând în puțin ulei. Cât să se aurească frumos. N-am vrut să le înmoi foarte tare, deoarece urmau să-și petreacă ceva timp și cu roșiile și intenționam să le păstrez textura cât mai mult. Cu vinetele (cred că știe toată lumea) trebuie avut grijă, căci cât ulei puneți în tigaie, atâta înghit. E bine să puneți cât să-și ia toate cubulețele ulei și să se rumenească frumos. Am presărat pe ele puțin cimbru uscat.

Într-o tigaie, am sotat rapid în puțin ulei 4 căței de usturoi, însoțiți imediat de niște mazăre (eu am avut la cutie, dar recomand congelată, dacă nu aveți proaspătă). Am adăugat apoi și o cutie de roșii cuburi (pe care le-am amețit de două ori cu blenderul, fără să le fac pe toate pastă) și am adus în tigaie și legumele sotate anterior. Bineînțeles nu uitați se sare/piper (proaspăt măcinat). Le-am lăsat să fiarbă la foc mic cam vreo 7-10 minute.

În tot acest răstimp, am avut grijă să pun și jumătate de cutie de penne la fiert în apă cu sare, pe care le-am transferat direct în tigaia cu legume când au fost gata. Mai adăugăm apă (de la paste) dacă sosul s-a îngroșat prea mult. Amestecăm totul bine, mai aruncăm un cățel de usturoi tocat fin lăsăm 30 de secunde și luăm de pe foc.

Presărăm și ceva pătrunjel proaspăt tocat și avem o mâncărică simplă dar gustoasă și, relativ, rapidă. Bineînțeles că merge și niscaiva parmezan proaspăt ras deasupra și un vin alb demisec.

Inimă bună!

dovlecei, mazăre, morcovi, penne, roșii, vinete No Comments

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorii

Comentarii recente

  • Dumitrita on O mâncărică aromată dintr-un dovlecel și un cartof dulce.
  • El Gourmandesque on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Glass and Iron on Sos de iaurt cu miere și portocale
  • Tagliatelle de casă cu dovlecei și fenicul | Gourmandesque on Pui tandoori cu tagliatelle aromate
  • El Gourmandesque on Gazpacho

Facebook

Etichete

ardei capia ardei gras busuioc cartofi cartofi dulci castraveți ceapă chilli chimion chutney ciuperci coriandru creveți curcuma dovlecei fenicul ghimbir harissa lămâie mazăre mentă mere morcovi nucșoară ouă parmezan paste pesto pleurotus porc portocale pui pătrunjel ridichi roșii scorțișoară shiitake smântână dulce spaghetti tagliatelle tajine unt usturoi vin alb sec vită

Contact

  • Contact Us
    • Facebook
    • Twitter
Despre Hartă site Ruladă bloguri Arhivă

(c) 2012 El Gourmandesque - All rights reserved.