N-am știut altfel cum să denumesc găteala asta, așa că ăsta îi e numele. Carbonara nu sunt 100%, dar împrumută din modalitatea aceea de a le găti. Am declarat că am o slăbiciune pentru paste. Asta și pentru că le pot transforma rapid într-un prânz gustos și chiar sățios în cazul de față. Prin cămară aveam paste (evident, întotdeauna câteva feluri), o bucată de pancetta, un triunghi de brie, champignoane, trei ouă (de la care am prelevat gălbenușurile), usturoi, pătrunjel, unt, ulei de măsline. Așa că le-am pus la treabă să găsească o soluție pentru a devida golul imens, resimțit acut în zona de sub coaste.
Pastele în apă, la fiert cu sare. Cam 7-8 minute le-au ajuns. Între timp într-o tigaie am încins o lingură de ulei de măsline și am fript nițel pancetta decupată bastonașe subțirele, cât să se rumenească blond/roșcat. Am adăugat trei căței de usturoi feliați subțire și cam după 30 de secunde am aruncat brie-ul mărunțit bine, ca să se topească repede. Odată ce s-a cremuit toată treaba, am adus în tigaie pastele direct din oală cu tot cu stropii de apă aferenți. Trebuie sincronizare la chestiunea aceasta (temporizate toate, ca să ieșim în același timp cu ele). Am sucit lingura de lemn printr-însele și le-am dat vreo două-trei învârtite, după care am tras de pe foc și am pus gălbenușurile pe interval (cel mărginit de pereții tigăii). Am amestecat totul repejor ca să se îmbrace uniform cu ou și să se formeze sosul. Se mai adaugă puțină apă din oala în care au fiert pastele, dacă este cazul. Tot între timp (același), într-o altă tigaie, am pus o fărâmă de unt și am sotat la foc iute champignoanele feliate, cât să se înmoaie nițel și să-și lase puțină zeamă. Bineînțeles, pe final, am pus în tigaie vreo doi căței de usturoi zdrobiți cu dosul palmei, ca să-și verse oful pe ciupercuțe, după care am tras de pe foc și am amestecat totul cu o mână de pătrunjel tocat finuț. Cum au ajuns în farfurie se poate vedea mai jos.
Nu este neapărat un prânz care să serbeze venirea week-end-ului, dar este delicios și se face repede, ca să aveți timp s-o zbughiți la munte până nu se îngroașă traficul pe DN1. Așa că nu-l stropiți cu nici un vin. Dar dacă nu plecați nicăieri, dați-i de vale cu un Cabernet Sauvignon. Sfântă combinație cu pastele cremoase.
Înimă bună și picioare de fier! Știu schiorii și boarder-ii ce vreau să zic. 😉