Fiind primul post pe acest site, îl voi dedica unui ingredient îndrăgit de mine de mic copil, în orice formă ar fi preparat și anume: paste făinoase. Știu că pentru unii acest termen are o reminiscență tristă, fadă și clisoasă, acestea fiind caracteristicile de bază ale nefericitelor fidele și macaroane care se găseau prin galantarele comuniste. Chiar și așa, eu eram topit după fideaua cu lapte și macaroanele cu brânză sărată și zahăr. Îmi aduc aminte că prima mea întâlnire cu ceea ce numim spaghetti s-a produs prin 1991 (cred) când a venit mama acasă cu o cutie de spaghetti din Republica Moldova (curios, nu??!) care odată fierte nu se dezintegrau, ci doar deveneau mlădioase așa, ca în filme. Știu că acest moment mi-a procurat o fericire interioară greu de descris sau de explicat. Vreme de un an acestea au constituit aproape în mod constant prânzul și cina mea de zi cu zi. Ceea ce, în mod evident, nu vă recomand. 🙂 Mă opresc aici cu amintirile, nu înainte de a vă avertiza că de aici încolo veți găsi pe acest site multe materiale, articole și rețete legate de paste.
Din categoria “de prin cămară”, acesta este un fel ușor, savuros și foarte rapid de confecționat, în condițiile în care se respectă regula de bază a gătitului din cămară: aceasta să nu fie tocmai goală. 🙂
Se înghesuie în blender o mână (un castronel, o legătură) zdravănă de busuioc, 3 căței de usturoi, cca 50-70 g parmezan (tăiat cubulețe),o linguriță boabe piper roșu, 3-4 linguri de ulei de măsline, zeama și coaja de la o jumătate de lămâie și un praf de sare (doar cât să evidențieze aromele). Se apasă hotărât pe buton și se asistă la remorfologizarea materiei în natură. Asta până devine o pastă uniformă și gustoasă.
Fileurile de anchois se scurg de ulei și se taie cubulețe mici (sau nu, după preferințe).
Pastele se fierb în apă (aprox. 2l) cu 2-3 lingurițe sare cca. 7-8-9 minute (oricum se verifică textura să rămână ferme). Se răstoarnă într-un castron peste care se adaugă sosul și fileurile. Se amestecă până se îmbracă toate pastele cu sos și se servesc mintenaș.
Notă: eu am clătit pastele în apă rece pentru a stopa fierberea și pentru a obține varianta rece a acestui fel, care merge de minune vara.
Notă către mine: data viitoare voi pofti în peisaj și 2-3 roșii uscate tăiate în feliuțe subțiri.
Poftă mare nu vă spun, că știu că (probabil) aveți. Să vă fie de bine!