Levrek sau cum mai vreți să-i spuneți. Un pește de mare foarte bun, cu puține oase și care se poate găti în mii de feluri. Cred că mulți dintre voi cunosc acest pește așa că nu mai insist mult asupra lui. Am să vă arăt doar cum l-am pus eu în valoare pentru o cină ușoară și savuroasă.
Peștele. Ăsta e. Cam 300-400g/ bucată, astfel că din 3 pești puteți obține lejer 4 porții, considerând un fileu și jumătate per porție (fileurile tăiate în jumătate). Solzi și măruntaie înlăturate, evident.
Acestea sunt fileurile. Nu uitați să scoateți oasele din partea dinspre cap a fiecărui fileu. Exact 5 oase micuțe, care se scot relativ ușor (cu o pensetă), comparativ cu dorada, unde sunt mai multe (7-9) și ies ceva mai greu. La final crestați pielea în câteva locuri, pentru a nu se strânge fileul la prăjit.
Bun, fileurile odată scoase, le acopăr cu niște șervețele și le păstrez la frigider cât mă ocup de restul componentelor ce vor intra pe farfurie. Prima înfăptuială este un piure de cartofi dulci. Am fiert doi cartofi, i-am scurs de apă și i-am dat la blender. Am mai adăugat o ceapă mică, tocată foartă fin și călită lejer în unt, puțin chimion (prăjit un pic în tigaie și măcinat în mojar), puțină scorțișoară măcinată, foarte puțină nucșoară proaspăt rasă, sare și ceva smântână lichidă, cât să mai reduc consistența piureului.
A doua chestiune este un piure de mazăre întocmit astfel: mazărea fiartă, o mână de mentă, sare, piper, un cățel de usturoi ras, puțin unt și puțină smântână lichidă. Blender.
Într-un castronel am amestecat ulei de măsline, roșii cuburi (decojite și fără semințe), felii de măsline kalamata, puțin usturoi ras, zeamă de lămâie, puțină coajă rasă de lămâie și câteva migdale decojite și aurite lejer în ulei încins (apoi scurse bine pe șervețele). Separat am mai făcut un pesto dintr-o mână zdravănă de busuioc, ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie. Fileurile le trag rapid la tigaie cu puțin ulei de măsline. Încep cu partea cu piele. Până se rumenește puțin. Fileul se face foarte repede, de aceea să aveți grjă să nu se usuce.
La montajul în farfurie am făcut așa ceva.
Vă las să ghiciți cam ce se poate simți când gustați din ce e pe farfuria asta. 🙂
Inimă bună!