…dar nu vrei să-l mănânci gol, rece, cu brânză sau cartofi prăjiți?! Păi, e simplu. În primul rând trebuie să ai cârnatul. :)) De porc, confecționat mai macru și picant, afumat în rotocoale de fag și pitit sub un strat onctuos de untură. Tot de porc. Și când îl ai, câteodată așa ți se face brusc, subit și iremediabil poftă să ronțăi la dânsul. De multe ori o faci la rece și fără adaosuri, garnisiri etc. Dar dacă vrei să faci o farfurie caldă cu el, ca să iasă de un prânz, îi poți întocmi un piure de cartofi dulci, de exemplu.
Fierbi 2 cartofi mari, 2 cartofi dulci și un morcov. Adaugi ceva rămurele de cimbru. Fierbi până sunt ușor de pătruns cu o țepușă, evident.
Decojești cartofii, și dai totul (mai puțin cimbrul, a cărui aromă s-a îmbibat deja în cartofi) prin blender cu 100ml smântână dulce, 50g unt și cam 50ml lapte fierbinte.
Adaugi cam 1/3 nucșoară rasă, sare și piper alb.
Încorporezi bine cam 100g de parmezan proaspăt ras și câteva cozi de ceapă verde tocate finuț. Toate astea cât e piureul fierbinte.
Între timp ai încălzit cârnații în cuptor.
După care te bucuri de un prânz absolut delicios, pregătit din mai nimic. Combinația porc afumat cu dulce este greu de descris. Deși arată oareșcum sărăcăcios, vă asigur că senzațiile încercate când gustați din ce e în farfuria asta sunt învăluitoare, neașteptate și absolut satisfăcătoare (nu în sensul de mediocru). 🙂
Piureul ăsta merge și cu miel la cuptor și cu un kebab de oaie și cu ce se mai găsește prin curtea sau cămara omului. E de o savoare aparte, combinația cu nucșoara fiind neașteptat de plăcută, iar savoarea parmezanului cu ceapa verde adăugată la final poate face ravagii și printre cei mai inițiați gurmanzi.
Inimă bună!
Of, of, ce arata “oarescum saracacios”, ca mie mi-a venit sa lesin de pofta cand am vazut? Si de unde sa iau eu carnat afumat aici??
Am mancat aseara piure din asta, delicios, cu banala ceafa de porc la gratar. Papilele gustative au fost de-a dreptul fericite.
Uite, dacă ne dai o adresă (nu aici :)) îți trimitem noi. 🙂 Iar ceafa de porc la grătar nu este absolut deloc banală, ci absolut fantastică. Mai ales, dacă o scalzi în puțin vin roșu sec, puțin ulei de măsline și niște ierburi aromate, înainte de grătar cam cu minim 12 ore. 🙂