…cu ras al-hanout, migdale, curmale și caise deshidratate.
Da, exact, clar și bineînțeles… ze Tajine is back! Veselă, frumoasă, în culori împărătești și dornică de aventuri, pe care i le dorim cât mai lungi. 😉 Pentru cei care nu desluşesc tâlcul acestui preambul, o pot face aci (spre final).
Abia ce a poposit în bătătură “micuța”, că am și pus-o la munci și i-am încredințat vreo două kilograme de pulpă de vită, tocată cuburi și marinată peste noapte într-o pastă alcătuită din aprox 6-7 linguri ulei de măsline cu 6 linguri de ras al-hanout.
Am mai întrebuințat vreo 5 cepe (erau mai micuțe), un litru de demi-glace de vită (supă de vită scăzută timp de vreo 8 ore :-D), vreo 6 cartofi medii spre mari, un pumn de migdale, unul de curmale light și unul de caise deshidratate (nimeni nu a fost rănit în proces :-D).
Cum decurg lucrurile? Simplu și de o logică firească. Încing în tajină vreo două linguri de ulei de floarea soarelui și prăjesc carnea în tranșe până se rumenește pe toate fațetele.
După care în același ulei călim ceapa preț de un minut-două, adăugăm cartofii și așteptăm să se înmoaie ceapa. Adăugăm carnea, demiglace-ul (fierbinte), migdalele, aducem la fierbere, acoperim și încredințăm tajina noastră cuptorului încins la 180˚C timp de vreo oră.
După ce trece ora, adăugăm curmalele și caisele și mai dăm la cuptor (tot acoperit) cam 30-40 de minute. Ideea e să devină carnea fragedă.
Scoatem tajina din cuptor și o mai lăsăm acoperită preț de vreo 10-15 minute. O aducem în fața asistenței (în jur de 9 persoane cu totul), o descoperim, presărăm pătrunjel proaspăt tocat și ascultăm cu plăcere corul de uaaaa, wooow, mamaăăăă și alte pseudointerjecții admirative, după care invităm onorata asistență să se înfrupte pe săturate.
Dacă mai punem la socoteală că lângă minunăția asta mai așezăm și un couscous (800 grame, peste care am turnat cam 1 litru de supă de pui fierbinte, am acoperit și am lăsat să absoarbă toată zeama) amestecat cu o mână de muguri de pin, un pumn de coacăze negre deshidratate și o mână de mentă proaspătă tocată fin, tabloul este complet, divin și irezistibil.
Inimă bună!
PS: voi reveni cu o fotografie couscousianică și cu modalitatea de a obține demi-glace-ul de vită (aici).
[…] într-un post anterior că voi reveni cu modalitatea de preparare a unui demi-glace de vită. Demi-glace-ul constă […]