O prăjiturică foarte aromată și pufoasă, cu care m-a surprins a mea doamnă zilele trecute. E genul de prăjitură de casă, fără pretenții, numai că doamna mea a mai adăugat în mod ingenios niște mirodenii care o completează de minune. 🙂
- 3 ouă
- 300g zahăr pudră
- o portocală
- 150ml ulei
- o ceașcă de iaurt
- 250g de făină
- 1 pliculeț de praf de copt
- un praf de sare
- unt pentru uns tava sau hârtie de copt
- zeama de la o lămâie
- semințele de la o păstaie de cardamom pisate în mojar cu 3 cuișoare
Gălbenușurile se separă de albușuri și se bat cu 200g de zahăr pudră până devine cremoasă toată compoziția. Se adaugă uleiul, coaja de portocală, făina, praful de copt și mirodeniile omogenizând bine totul. Albușurile se bat, evident spumă, cu praful de sare și se incorporează cu grijă în compoziție.
Se unge cu unt o formă rotundă de 24 cm (sau o tavă) sau se pune o hărtie de copt și se varsă compoziția uniformizând-o, apoi se dă la cuptorul încins la 180˚C pentru aprox 25 de minute sau până iese paiul curat.
Într-o crăticioară se pun 250 ml de apă, zeama de lămâie, restul de zahăr și se scade timp de aprox 15 minute. Se lasă să se răcească apoi se însiropează prăjitura cu zeama asta.
Este o prăjiturică tare gustoasă, care poate merge și cu un ceai (neînsiropată în acest caz). Eu mai văd lângă ea o cupă de înghețată de vanilie și un sos de ciocolată. Acum n-am avut timp sau dispoziție, așa că am înfulecat-o per se. Nu toată odată, se înțelege. 😀
Poate servi și ca blat pentru o prăjitură cremoasă, iar aici intervine creativitatea fiecăruia.
Inimă bună și un week-end pe plac!